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Abstract: 

Q1: Is floor mastic a Category 1 asbestos-containing material under 40 CFR part 61, subpart M? 

A1: No. EPA finds that floor mastic is not a Category 1 asbestos-containing material under the 
Asbestos NESHAP. However, pursuant to 40 CFR 61.141, it is a Category II asbestos-containing 
material. 

Q2: Does the use of a mechanical buffer with an abrasive pad on floor mastic cause the floor mastic to 
become friable, and thus a Regulated Asbestos-Containing Material (RACM) under 40 CFR part 61, 
subpart M? 

A2: Yes. EPA finds that pursuant to 40 CFR 61.141, the use of a mechanical buffer with an abrasive 
pad causes floor mastic to become friable and, thus, it is considered a RACM under the asbestos 
NESHAP. 

Letter: 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 
OFFICE OF 
ENFORCEMENT AND 
COMPLIANCE ASSURANCE 

Mr. Brian Kasher 
4512 Sheridan Street 
Riverdale Park. Maryland 20737 

Dear Mr. Kasher: 

This regulatory determination is in response to your e-mail messages of April 17 and April 20, 2005 
and subsequent telephone calls. I appreciate your willingness to help us to understand the different 
types of buffer pads. In your messages, you disagree with a previous applicability determination in 
which the Agency categorized floor mastic as a Category I asbestos-containing material and 
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determined that using a mechanical buffer with abrasive pads on floor mastic was potentially subject to 
the Asbestos National Emission Standards for Hazardous Air Pollutants (NESHAP). 

Based on further review of your statement that floor mastic is not Category I asbestos-containing 
material but Category II asbestos-containing material, I agree with you. While floor mastic has chemical 
and physical properties similar to those materials identified as Category I asbestos-containing materials, 
it is not specifically identified in the regulations as a Category I asbestos-containing material. Category I 
asbestos-containing materials "means asbestos-containing packings, gaskets, resilient floor covering 
and asphalt roofing products containing more than 1 percent asbestos as determined" using polarized 
light microscopy. 

However, the change in category designation does not change the outcome of our previous 
interpretation. The Agency defines Regulated Asbestos-Containing Material (RACM) as: 

(a) Friable asbestos material. (b) Category I nonfriable asbestos- containing material that has become 
friable, (c) Category I nonfriable asbestos-containing material that will be or has been subjected to 
sanding, grinding, cutting, or abrading, or (d) Category II nonfriable asbestos-containing material that 
has a high probability of becoming or has become crumbled, pulverized or reduced to powder by the 
forces expected to act on the material in the course of the demolition or renovation operations. 40 
C.F.R. SS 61.141. 

In paragraph (d), Category II nonfriable asbestos-containing material (floor mastic) that has a high 
probability of becoming or has become crumbled, pulverized or reduced to powder by the forces acting 
on the material during renovation or demolition operations causes the floor mastic to become regulated. 
The applicable threshold amount, 160 square feet, must also be met for the material to be regulated. 

It is EPA's position that the use of a mechanical buffer with an abrasive pad on floor mastic would 
cause the floor mastic to become friable. Specifically, the application of an abrasive spinning pad 
creates friction which causes the floor mastic to become crumbled, pulverized or reduced to powder 
during the renovation or demolition operation. Without the application of solvents or any other liquid to 
the floor mastic, the floor mastic would create visible emissions. The Agency will not attempt to identify 
which products are abrasive or non-abrasive from a regulatory perspective. It is the responsibility of the 
owner/operator to make sure the work practices do not violate the asbestos NESHAP. In conclusion, 
while the floor mastic was incorrectly categorized in a previous determination, it does not change the 
outcome of that previous determination. 

I appreciate the opportunity to respond to your question. However, if you have additional questions, 
please contact the Region 3 asbestos NESHAP coordinator, Ms. Tia Chambers. Ms. Chambers 
telephone number is: (215) 814-2164. If you have specific questions regarding this letter, please 
contact Everett Bishop of my staff. His telephone number is (202) 564-7032 or by email at 
bishop.everett@epa.gov. 

Very Truly Yours, 

Michael Alushin, Director 
Compliance Assessment and Media Programs Division Office of Compliance 

cc: Chris Kaczmarek, OGC 
Susan Fairchild, OAQPS 
Charlie Garlow, OCE 
Tia Chambers, Region 3 
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